Vodič: Kako formatirati USB stick

Vodič: Kako formatirati USB stick


USB stickovi (memorije) su postali glavno sredstvo za pohranu i razmjenu podataka između korisnika. Danas su gotovo u potpunosti istisnuli CD i DVD iz upotrebe.

Najveća prednost USB stickova u odnosu na CD/DVD je jednostavnost zapisivanja i brisanja podataka, male dimenzije te niska cijena u odnosu na kapacitet. Danas se mogu kupiti USB stickovi kapaciteta 32 GB za iznos manji od 100 kuna.

Kao nedostatak u odnosu na CD/DVD medije možemo navesti tek mogućnost zaraze računala virusom u slučaju da se stick koristio u zaraženom računalu.

Kako bi bili sigurni da je vaš stick siguran uvijek imajte na računalu instaliran antivirusni program, a preporuka je s vremena na vrijeme i formatirati USB sitck, posebno ako se koristio na više računala u kratkom vremenu.

Formatiranjem USB sticka izbrisat ćete sve podatke s njega pa svakako provjerite sadržaj sticka i napravite backup podataka prije nego se odlučite na formatiranje.

Postupak formatiranja USB sticka je vrlo jednostavan. Priključite ga na računalo. Otvorite My Computer (Moje računalo, This PC naziv ovisi o verziji Windowsa) kliknite desnim (drugom tipkom) miša na ikonu sticka i odaberite format. Pod File system odaberite NTFS ukoliko trebate na stick presnimiti fajl veći od 4 GB u komadu ili ostavite FAT na stick planirate presnimavati fajlove manjih veličina.  Odaberite FAT32 u slučaju ako stick koristite na Windows i Mac računalima kako bi postigli najbolju kompatibilnost.

Pod Format options isključite opciju Quick Format i kliknite na Start.

Nakon nekog vremena dobit ćete poruku da je USB stick uspješno formatiran.