Tipkovnica za laptop ne radi – promjena tastature na laptopu

Tipkovnica za laptop ne radi – promjena tastature na laptopu


Prestala vam je raditi tipkovnica na laptopu? Evo nekoliko savjeta kako riješiti ovaj problem.

Postoji nekoliko razloga koji mogu uzrokovati prestanak rada tipkovnice. Najčešći uzrok je nepažnja koja uzrokuje polijevanje tekućine na površinu laptopa. Ukoliko je prijenosnik došao u kontakt s vodom ili nekom drugom tekućinom obavezno ga odmah isključite. Izvadite bateriju i rastavite ga. Bitno je dobro posušiti sve komponente što je prije moguće kako ne bi došlo do korozije koja će uništiti matičnu ploču.

Posebno provjerite i počistite sve kontakte kako na njima ne bi ostala vlaga. Ostavite laptop rastavljenih nekoliko sati kako bi bili sigurni da se sve dobro posušilo, sastavite ga pokušajte pokrenuti. Ukoliko problem i dalje postoji djelomično (ne rade pojedine tipke) ili potpuno, pokušajte spojiti USB tipkovnicu. Ako s vanjskom tipkovnicom sustav normalno funkcionira vjerojatno je došlo do oštećenja tipkovnice. Srećom, nove nisu preskupe, a gotovo da ne postoji model koji se ne može nabaviti putem eBay-a. Prilikom odabira pripazite na raspored tipki, odnosno birajte s hrvatskim rasporedom znakova.

Do kvara u rijetkim slučajevima dolazi zbog greške na kontroleru na matičnoj ploči, a promjena iste je često neisplativa zbog cijene koja je često veća od novog laptopa. Ako imate ovakav problem, nabavite neku wirelles prijenosnu tipkovnicu ili vam neće poremetiti mobilnost. Naravno, ukoliko je laptop pod garancijom ni u kojem slučaju ga ne otvarajte sami već ga predajte u ovlašteni servis na popravak.

Napomena: polijevanje laptopa tekućinom u velikoj većini slučajeva na pokriva garancija stoga se pripremite na dodatne troškove.