Savjet: Zašto se brzo troši baterija na iPhoneu i kako to spriječiti

Savjet: Zašto se brzo troši baterija na iPhoneu i kako to spriječiti


Kupili ste novi iPhone i zanima vas što treba napraviti kako bi što dulje sačuvali kapacitet baterije? Pročitajte što je potrebno napraviti kako bi baterija na iPhoneu trajala što dulje.

Moderne litij-ionske baterije ne pate od memorijskog efekta što znači da se mogu bez bojazni nadopunjavati. Ipak, preporučljivo je barem jednom u nekoliko tjedana isprazniti bateriju te ju napuniti do maksimuma što zbog samo baterije, što zbog kalibracije softvera koji prikazuje kapacitet potrošnje.

Na povećanu potrošnju baterije vrlo veliko utjecaj ima vanjska temperatura. Idealna temperatura za korištenje uređaja je od 16 °C do 22 °C. Izlaganje mobitela visokim temperaturama posebno je štetno za bateriju jer dolazi do zagrijavanja uređaja pa tako i veće potrošnje energije. Litij-ionske baterije gube kapacitet i na niskim temperaturama, stoga ne treba čuditi ukoliko vam se poveća potrošnja baterije u zimi.

Prilikom punjenja i istovremeno korištenja mobitela dolazi do zagrijavanja baterije i stražnje strane uređaja stoga ukoliko koristite mobitel za vrijeme punjenja svakako skinite zaštitnu masku s uređaja kako bi spriječili pregrijavanje i oštećenje iPhonea.

Razne aplikacije također uzrokuju ubrzano pražnjenje iPhonea. Izbrišite one koje ne koristite te isključite Bluetooth i lokacijske usluge.

Posljednja inačica iOS-a dolazi s funkcijom Mod slabog napajanja koji automatski uključuje štednju baterije kada kapacitet padne ispod 20%.

Provjerite postoji li ažuriranje softvera jer pojedine verzije mogu imati povećanu potrošnju baterije što proizvođač rješava manjim nadogradnjama.