Savjet: Kako zaštititi ekran telefona

Savjet: Kako zaštititi ekran telefona


Kupili ste skupocjeni smartphone i tražite način kako zaštititi ekran od lomljenja? Donosimo nekoliko korisnih savjeta koji će vam pomoći pri zaštiti ekrana telefona.

Jedan od najvećih strahova svakog vlasnika skupocjenog smartphonea je lomljenje ekrana. Moderni pametni telefoni imaju vijek trajanja od dvije do tri godine i smatra se da će korisnik zamijeniti uređaj novim pri produženju ugovorne obveze.

Prilikom izrade koristi se velika količina ljepila kako bi se osigurala čvrstoća uređaja što naravno otežava naknadno otvaranje i popravak uređaja.

U pojedinim slučajevima uređaji koji završe na servisu za vrijeme garancijskog roka se ne popravljaju već se mijenjaju s novima.

No što napraviti nakon isteka garancije? Zamjena matične ploče ili ekrana najčešće je neisplativ popravak, a zamjena ekrana može poništiti i neke značajke uređaja poput otpornosti na vodu i prašinu.

Kako bi izbjegli najgori scenarij zaštitite zaslon uređaja jednom od ovih metoda.

Zaštita ekrana kaljenim staklom

Smatra se najboljom zaštitom, a kvalitetno staklo će prilikom pada sačuvati zaslon vašeg mobilnog uređaja od pucanja. Cijene kaljenih stakala se kreću stotinjak kuna, a ukoliko se dobro montiraju ne smetaju ni najmanje prilikom korištenja uređaja. Poznatiji proizvođači su Nillkin, Baseus, MOFI…

Zaštita ekrana folijom

Zaštitna folija je korisna na ekranima koji nisu zaštićeni Gorilla Glas premazom protiv grebanja. U današnje vrijeme čak i uređaji iz jeftinijeg segmenta imaju ovu zaštitu tako da je dodatna folija nepotrebna. Nedostatak folije je i lako grebanje, a često uzrokuje i neprecizno prepoznavanje dodira zaslona. Vrlo ju je teško montirati, a prilikom pada neće zaštititi ekran od lomljenja.

Zaštita ekrana maskicama ili torbicama s filp oblogama

Uloga zaštitne maske je prvenstveno da sačuva kućište od oštećenja prilikom pada, ali može biti korisna i za ekran jer ipak apsorbira dio udarca. Bolje je rješenje torbica s flip oblogom koja će prilikom pada gotovo sigurno sačuvati vaš uređaj. Nedostatak ovakve zaštite je povećanje dimenzija uređaja, ali i smanjenje praktičnosti pri korištenju.