Savjet: Kako zaštititi Android od virusa

Savjet: Kako zaštititi Android od virusa


Popularizacijom Androida sve se više govori o raznim virusima koji napadaju ovu platformu. Brojni su developeri razvili razne aplikacije i uvjeravaju nas da ćemo njihovom instalacijom biti zaštićeni od raznih napasti koje su do nedavno bile rezervirane samo za korisnike Windows računala. No, je li to baš tako?

Prije svega treba napomenuti da je mogućnost zaraze Android mobitela s nekim virusom gotovo nemoguća, posebno ukoliko instalirate aplikacije isključivo preko Google Play trgovine. Naime, sve se aplikacije prije objavljivanja provjeravaju od strane Googlea i u slučaju da sadrže nedozvoljene radnje blokiraju ili brišu iz trgovine.

Opasnost od zaraze prijeti korisnicima koji skidaju aplikacije sa raznih stranica i ručno instaliraju na mobitel (najčešće se radi o crackiranim verzijama aplikacija koje se plaćaju), stoga je preporuka da izbjegavate instalaciju svih aplikacija koje ne dolaze iz oficijalne Google trgovine.

Ukoliko ste primijetili da se uređaj ne funkcionira kao ranije, odnosno pojavljuju vam se nasumične reklame ili zahtjevi za instalacijom raznih aplikacija, najbolji savjet je da napravite backup fotografija i podataka i vratite uređaj na tvorničke postavke. Ukoliko to niste u mogućnosti napraviti skinite s marketa neki od antivirusnih programa kako bi skenirali i eventualno uklonili zarazu.