Savjet: Kako smanjiti potrošnju interneta na mobitelu

Savjet: Kako smanjiti potrošnju interneta na mobitelu


Imate veliku potrošnju interneta preko mobilnih podataka i želite ju smanjiti? Donosimo najbolje savjete koji će vam pomoći u smanjenju potrošnje interneta na Androidu.

Pojavom pametnih telefona operateri su u ponudu uvrstiti i podatkovni promet. Iako se za relativno malo novaca može dobiti do 3 GB mobilnog prometa treba imati na umu da mjesec traje 30+ dana i lako se može dogoditi da vam operater već 20. u mjesecu pošalje poruku da ste potrošili ukupni promet.

Postoji puno načina koji vam mogu pomoći u smanjenju potrošnje mobilnog interneta, a mi vam donosimo one koji su najbolji.

Spojite se na Wi-Fi mrežu uvijek kada ste u mogućnosti. Osim što ćete uštedjeti podatkovnim promet, surfanje putem bežične mreže manje troši bateriju.

Koristite preglednik koji je blag prema potrošnji internetskog prometa. Npr. Google Chorme ima funkciju Data Saver (Sažimanje podataka) uz pomoć koje ćete potrošiti 30 do 35 posto manje prometa.

Izbjegavajte gledanje YouTube i ostalih streaming servisa. Nove generacije pametnih telefona imaju zaslone visokih rezolucija i YouTube automatski podešava kvalitetu videa za njih što znači da se prilikom prikazivanja troši velika količina prometa.

Pristupajte Facebooku putem internetskog preglednika, a ne aplikacije. Facebook aplikacija je poznata po velikoj potrošnji podatkovnog prometa, stoga izbjegavajte njeno korištenje kada ste ‘kratki’ s podatkovnim paketom.

Ograničite internetski promet aplikacijama koje ne koristite te isključite automatsku nadogradnju aplikacija kada niste spojeni na bežični internet.

Ukoliko imate instalirane Cloud aplikacije podesite u opcijama da se sinkronizacija vrši samo kada ste na bežičnoj mreži.

Prebacite mrežu s 4G na 3G načina rada. Iako korištenje 4G mreža pruža dvostruko veće brzine interneta od 3G brzina u praksi ćete to vrlo rijetko osjetiti, a s obzirom na male podatkovne pakete brže ćete potrošiti zakupljeni paket. Ne treba zanemariti ni činjenicu da korištenje 3G mreže puno manje troši bateriju.