Savjet: Kako sačuvati bateriju na mobitelu

Savjet: Kako sačuvati bateriju na mobitelu


Tražite način kako sačuvati bateriju na mobitelu da ima što dulji vijek trajanja? Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći u nastojanju da maksimalno produžite vijek trajanja baterije.

Postoje razne teorije i savjeti o tome što je potrebno napraviti da bi životni vijek baterije bio što dulji. Neki savjetuju punjenje tek kada se uređaj isključi, drugi pak tvrde da je potrebno isključiti čim više funkcija na pametnom telefonu kako bi što rjeđe posezali za punjačem i tako sačuvali bateriju.

No, što je zaista potrebno napraviti kako bi se sačuvala baterija da traje što duže? Odgovor na to pitanje nije lagan, no ipak evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da maksimalno produžite životni vijek baterije.

Prije svega potrebno je naglasiti da litij-ionske baterije koje se nalaze u pametnim telefonima nije potrebno prazniti, dapače, većina proizvođača preporuča priključivanje na punjač prije nego se postotak napunjenosti spusti ispod 20 posto.

Dakle, pametne telefone možete bez ikakve bojazni nadopunjavati bez opasnosti od oštećenja baterije. Poželjno je tek jednom ili dva puta mjesečno isprazniti bateriju do razine prije nego se uređaj isključi kako bi se eventualno kalibrirao pokazivač napunjenosti.

Ono što šteti bateriji je rad na visokim temperaturama, stoga izbjegavajte intenzivnije korištenje kada je mobitel na punjaču jer se tada dodatno zagrijava, a to može imati štetne posljedice po bateriju.

Korištenje uređaja na ekstremno niskim temperaturama također mogu utjecati na njezin životni vijek, no s obzirom da su kod nas jako hladne zime relativno kratke, do ovog scenarija vrlo vjerojatno neće doći. Korištenje uređaja na velikim minusima može prouzročiti brže pražnjenje baterije pa napunite uređaj ukoliko ga planirate koristiti dulje vrijeme u hladnim uvjetima.

Kao što smo ranije spomenuli, postoje razni savjeti da je dobro smanjiti jačinu zaslona i isključiti što više funkcija pametnih telefona kako bi se sačuvala baterija. Naš je savjet da koristite i prilagodite uređaj kako vam najviše odgovara, podesite osvjetljenje na onu razinu koja vam je ugodna, također aktivirajte sve funkcije koje koristite. Nove generacije pametnih telefona opremljene su baterijama koje će i zahtjevnijim korisnicima potrajati čitav dan, a uvijek možete posuditi punjač i dopuniti ga ukoliko se pokaže potreba.

Također, za stotinjak kuna možete kupiti prijenosnu bateriju (Power Bank) s kojom možete nadopuniti bateriju bez obzira gdje se nalazite.

Životni vijek baterije je minimalno dvije godine bez obzira na korištenje (naravno ako je ispravna), a s obzirom da velik broj korisnika mijenja uređaje nakon navedenog razdoblja stvarno nema potrebe opterećivati se s životnim vijekom baterije.

Ukoliko se i dogodi kvar, odnosno gubljenje kapaciteta. Promjena baterije košta stotinjak kuna, a svaki servis će vam to odraditi u jednom danu.