Savjet: Kako prvi put napuniti bateriju na mobitelu ili laptopu

Savjet: Kako prvi put napuniti bateriju na mobitelu ili laptopu


Kupili ste novi mobitel ili laptop i zanima vas kako je najbolje prvi puta napuniti bateriju? U nastavku pročitajte kako je najbolje prvi puta napuniti bateriju da bi dobila puni kapacitet.

Mobilni uređaji i laptopi koriste Litijum-ionske (Li-ion) baterije koje nisu osjetljive na nadopunjavanje, odnosno ne pate od tzv. memorijskog efekta.

No ipak, bez obzira na neosjetljivost prilikom nadopunjavanja postoje neke preporuke kojih se je poželjno pridržavati kako bi baterija trajala što duže.

Ukoliko ste kupili novi mobitel ili laptop prva dva ili tri puta napunite i ispraznite bateriju do kraja (priključite uređaj na punjač kada vam se pojavi poruka za to, nemojte čekati da se isključi). Ovom načinom se pravilno formira kapacitet baterije, ali i softvera koji prikazuje stanje napunjenosti.

Nakon toga možete nadopunjavati bateriju po želji, a preporučljivo je gore navedeni postupak ponoviti jednom mjesečno, posebice ukoliko primijetite pogrešno prikazivanje stanja napunjenosti baterije.

Mnogi korisnici imaju praksu vađenja baterije iz laptopa kada se koristi na punjaču. To je potpuno nepotrebno jer se baterija prilikom rada na punjaču ne koristi. Ako ste ipak odlučili izvaditi bateriju i ne koristiti ju dulje vrijeme, napunite ju na polovicu kapaciteta i spremite ju na tamno mjesto s sobnom temperaturom.

Litijum-ionske baterije su izrazito štetne za okoliš ukoliko se pravilno ne recikliraju, stoga ih nemojte bacati u smeće nego ih odložite u posebne kontejnere koji se mogu pronaći u trgovačkim centrima kako bi se pravilno zbrinule.