Savjet: Kako na iPhoneu uključiti rotaciju ekrana

Savjet: Kako na iPhoneu uključiti rotaciju ekrana


Želite na iPhoneu uključiti ili isključiti automatsku rotaciju ekrana, a ne znate gdje se nalazi ta opcija? Pročitajte kako jednostavni omogućiti ili onemogućiti rotaciju ekrana na iPhoneu.

Kada je prije deset godina Apple predstavio svoj prvi iPhone i operativni sustav iOS, korištenje pametnog telefona sa zaslonom osjetljivim na dodir bez fizičke tipkovnice se činilo kao nemoguća misija.

Srećom, uz pomoć brojnih inteligentnih rješenja poput jednostavnog zumiranja zaslona uz pomoć prstiju ili automatskom rotacijom ekrana koja je uvijek pratila položaj u kojem se nalazi uređaj i najveći skeptici su ubrzo prihvatili činjenicu da se bliži kraj tradicionalnim telefonima s fizičkim tipkovnicama.

Danas ne samo da je gotovo nemoguće pronaći pametni telefon koji ima fizičku tipkovnicu već traje natjecanje tko će uspjeti napraviti uređaj s zaslonom koji prekriva što veći dio prednjeg dijela uređaja.

Među njima je i Apple čiji novi iPhone X po prvi puta dolazi bez home tipke s prednje strane, a zaslon se proteže gotovo čitavom prednjom površinom uređaja.

Sa svakom novom generacijom Apple dodaje neke nove mogućnosti koje bi trebale olakšati korištenje, a jedna od njih je i ručno uključivanje i blokiranje rotacije zaslona. Naime, velik broj ljudi koristi uređaj u ležećem položaju pa ponekad automatska rotacija zaslona može više smetati nego koristiti. Npr. čitanje sadržaja sa internetskih stranica ili pdf-ova je ugodnije i preglednije kada se sadržaj prikazuje u uspravnom položaju zaslona.

Da bi omogućili, odnosno onemogućili automatsku rotaciju ekrana na iPhoneu kliznite prstom s donjeg dijela zaslona prema gore kako bi otvorili meni za brze postavke. Ukoliko vam se prikažu kontrole za svirač glazbe kliznite po njemu prstom s lijevog prema desnom rubu zaslona kako bi dobili druge opcije.

Na vrhu se nalaze prečaci za stavljanje uređaja u stanje bez mreže, aktivacija bežične mreže, Bluetootha, noćnog moda, a posljednji peti prečac je blokiranje automatskog zakretanja ekrana. Dodirnite taj prečac i on će biti označen narančastom bojom. To znači da je onemogućeno automatsko zakretanje zaslona. Ponovnom dodirom isključujete blokiranje zakretanja ekrana.