Savjet: Kako mobitel očistiti od virusa

Savjet: Kako mobitel očistiti od virusa


Pokupili ste virus na mobitelu i ne znate kako ga izbrisati? U nastavku ćemo objasniti na koje načine možete pokušati očistiti mobitel od virusa i kako se zaštiti.

Mnogi korisnici Android platforme imaju problema s raznim virusima i napastima koje se instaliraju na mobitel i onemogućuju normalno funkcioniranje. Prije svega treba napomenuti da je virus gotovo nemoguće pokupiti ako instalirate aplikacije iz službene Google Play trgovine.

U većini slučajeva do toga dolazi nepažnjom korisnika koji instaliraju aplikacije preuzete s raznih nepouzdanih internetskih stranica. Potencijalni napadač napravi aplikaciju s zloćudnim kodom te ju ponudi za besplatno preuzimanje pod nazivom neke popularne aplikacije koja se inače plaća.

Instaliranje ovakvih aplikacija može imati velike posljedice za korisnika, od toga da uređaj nakon zaraze nije moguće koristit te zahtijeva reinstalaciju softvera pa do nepredviđenih velikih troškova koje može prouzročiti aplikacija skrivenim slanjem SMS poruka na servise s posebnim tarifama.

Ako sumnjate da vam je Android smartphone zaražen nekim virusom možete ga probati ukloniti besplatnim programom Stubborn Trojan Killer, a ukoliko ne uspije ova metoda najbolja preporuka je vraćanje uređaja na tvorničke postavke i reinstalacija softvera kako bi bili sigurni da ste u potpunosti ukloniti virus.

Ukoliko i dalje namjeravate instalirati aplikacije s nepoznatih izvora svakako instalirajte antivirusni program kako bi se barem donekle zaštitili od neugodnosti. Popis najboljih antivirusnih programa možete pronaći na priloženom linku.

>> Najbolji antivirusni programi za Android