Rješenje problema: Zašto mi treperi slika na laptopu

Rješenje problema: Zašto mi treperi slika na laptopu


Imate problema s treperenjem slike na laptopu? Do ovog problema može doći iz više razloga, a evo kako ga sami možete probati riješiti prije nošenja na servis.

Treperenje slike na ekranu laptopa u većini slučajeva uzrokuje hardverski kvar i ukoliko niste vješti s otvaranjem računala nikako ne savjetujemo samostalni pokušaj popravka. Također, ako vam je laptop pod garancijskom rokom odnesite ga u dućan gdje je kupljen ili ovlašteni servis na popravak.

Treperenje slike može uzrokovati neispravna grafička kartica ili pregrijavanje iste. Provjerite temperature komponenti s ovim programom i ukoliko su u stanju mirovanja visoke zamijenite pastu na procesori i grafičkoj te očistite laptop od prašine.

Pokušajte spojiti laptop s vanjskim monitorom, a ukoliko se treperenje nastavi i na njemu vjerojatno vam je neispravan grafički čip. Ovaj popravak je u većini slučajeva neisplativ, eventualno možete pokušati s kupovinom rabljene matične ploče (što je rizik) ili nove putem eBay trgovine.

Prije nego se upustite u rastavljanje laptopa, pokušajte ga spojiti na vanjski monitor kako bi provjerili događa li se isto.

Treperenje slike mogu uzrokovati i loši grafički driveri pa pokušajte s nadogradnjom istih ili napravite reinstal čitavog sistema kako bi otklonili softversku grešku.

Do treperenja slike u većini slučajeva dolazi zbog greške na kabelu koji spaja monitor s kućištem, a koji zbog loše konstrukcije ili jednostavno velikog broja otvaranja i zatvaranja laptopa izgubi kontakte te uzrokuje probleme.

Kvar ćete prepoznati po tome da pod određenim kutovima kućišta ekrana dolazi do treperenja slike i gubitka boje, dok u nekim položajima sve funkcionira ispravno.

U principu radi se o vrlo čestom kvaru, no srećom cijena popravka ne bi trebala biti visoka, posebno ukoliko ste sami voljni zamijeniti kabel. Na eBay.com potražite točan model svojeg laptopa i upište Screen LCD flat cable. Cijena kabela se kreće oko desetak dolara, a ovisi o proizvođaču i modelu. Na YouTubeu potražite video s rastavljanjem vašeg modela laptopa i slijedite upute. Naravno, prije kupovine i rastavljanja se uvjerite da ste ispravno detektirali kvar kako ne bi bespotrebno mijenjali ispravan dio.

Titranje može uzrokovati i inverter na monitoru. Provjerite njegovu ispravnost, dobra vijest je da se novi može nabaviti već za nekoliko dolara, a sama promjena je relativno jednostavna.