Problemi s mobitelom: Što napraviti kada se iPhone ugasi

Problemi s mobitelom: Što napraviti kada se iPhone ugasi


iPhone vam se isključio (ugasio) i ne možete ga ponovno uključiti? Evo nekoliko savjeta pomoću kojih možete pokušati pokrenuti iPhone koje se ne želi uključiti.

Apple je poznat po uređajima visoke cijene, ali i kvalitete koji vlasnicima pružaju maksimalno korisničko zadovoljstvo bilo da se radi o dizajnu, izboru hardvera i završnoj obradi ili softverskoj podršci o kojoj Android korisnici mogu samo sanjati.

No s obzirom da je sva tehnika sklona kvarovima tako na Apple iPhone nije izuzetak. Dodatni problem je i samo godinu dana garancije koju Apple daje na svoje uređaje pa se čest mnogi vlasnici ovih skupocjenih uređaja nakon isteka garantnog roka nađu u neugodnom položaju kada uređaj iz nekog razloga prestane raditi po tvorničkim specifikacijama.

Iako postoje razni servisi koji će vam pregledati i pokušati popraviti iPhone, cijena popravka je u većini slučajeva neisplativa.

Ipak, postoje neki slučajevi kada i samo možete pokušati popraviti iPhone koji ne daje znakove života. Ako uređaj nije bio u kontaktu s vodom ili vlagom, velika je mogućnost da se radi samo o softverskoj grešci koju je lako popraviti.

Ako vam se  iPhone isključio, odnosno ugasi i ne želi se ponovno pokrenuti evo nekoliko savjeta kako ga samo možete pokušati ‘popraviti’.

Priključite iPhone na originalni punjač i ostavite ga na punjenju minimalno sat vremena. Pokušajte ga uključiti držeći tipku za uključivanje. Ako se na zaslonu i dalje nalazi simbol prazne baterije pokušajte ga napuniti drugim kabelom jer je možda oštećen.

Drugi način je resetiranje mobitela istovremeno držanjem tipki za uključivanje i home tipke (ako imate iPhone 7/7S pritisnite i držite tipku za uključivanje / isključivanje uređaja. Istovremeno držeći ju pritisnite tipku za stišavanje zvuka (volume down)), nakon nekoliko trenutaka uređaj bi se trebao resetirati i ponovno pokrenuti operativni sustav.

Napomena: ovim postupkom ne gubite podatke s uređaja već samo prisilno pokrećete ponovno pokretanje uređaja, slični postupak smo radili na starijim mobitelima vadeći i vraćajući bateriju.

Ako se iPhone ne pokreće niti nakon ovog postupka spojite ga na računalo i instalirajte iTunes program. Pokrenite Restore iPhone kako bi pokrenuli ponovno instaliranje operativnog sustava. Napominjemo da će ova radnja izbrisati kompletan sadržaj vašeg iPhone pametnog telefona pa ukoliko nemate napravljeni backup na računalu ili putem iCloud usluge ostat ćete bez svih fotografija, poruka i ostalog sadržaja spremljenog na uređaju.