Osnovni dijelovi računala potrebni za rad

Osnovni dijelovi računala potrebni za rad


Želite samo izabrati komponente za novo računalo, a niste sigurni koji su osnovni dijelovi potrebni za rad? Ovo su glavne komponente računala koje su potrebne za rad.

Iako su posljednjih godina klasična računala u većini kućanstava zamijenili prijenosnici i tableti, korištenje klasičnog kompjutera i dalje ima nekoliko prednosti.

Prva i najveća je jednostavnije servisiranje i zamjena neispravnih komponenti. Snaga procesora u stolnim računalima i dalje je veća nego ona u prijenosnicima i tabletima što osigurava ugodnije korištenje, posebno pri radu s zahtjevnijim programima i igrama.

Ukoliko ste u potrazi za komponentama za novo računalo ili vas zanima koji su dijelovi potrebni da bi ono moglo ispravno raditi onda obratite pozornost na ove dijelove.

Procesor – srce računala koje je zaduženo za kalkulaciju i izvršavanje svih naredbi. Ovisno o brzini i snazi procesora možemo računalo možemo koristiti za igranje igara ili surfanje internetom.

Matična ploča – centralni dio sklopovlja računala na koju se ugrađuju komponente. Kvalitetna matična ploča osigurava dobru komunikaciju između komponenti te stabilnost sustava.

RAM memorija – radna memorija služi za zapisivanje podataka tijekom rada računala. Sustav na nju zapisuje i čita podatke koji su potrebni za rad.

Tvrdi disk ili SSD – medij za pohranu podataka. Tvrdi disk za rad koristi mehanički sklop dok SSD zapisuje podatke na čipove.

Grafička kartica – služi za obradu grafičkih podataka i prikazivanje slike na zaslonu monitora. Većina modernih procesora dolazi s integriranom grafičkom karticom koja je dovoljna za surfanje i multimediju. Ukoliko računalo služi za igranje ili korištenje specijaliziranih aplikacija koje se oslanjaju na grafičke performanse poželjno je kupiti zasebnu grafičku karticu.

Kućište i napajanje – kućište služi za smještanje komponenti, kvalitetna kućišta napravljena su tako da osiguravaju dobru ventilaciju i hlađenje. Napajanje osigurava napon i struju potrebnu za rad komponenti.

Monitor – služi za prikazivanje slike stvorene računalom.

Miš i tipkovnica – periferija potrebna za unošenje komandi i upravljanje operativnim sustavom računala.

CD/DVD-ROM – uređaj za reprodukciju sadržaja s optičkih medija. Pojavom USB stickova velikih kapaciteta, upotreba CD/DVD-ROM-a sve je rjeđa.