Miš za računalo – Koji miš kupiti

Miš za računalo – Koji miš kupiti


Miš je dio periferije koji uz tipkovnicu najčešće koristimo. Velik broj korisnika odluči štediti upravo na ovoj periferiji što je velika greška jer kvalitetan miš i tipkovnica vam mogu olakšati posao, posebice ukoliko dnevno provodite za računalom i po nekoliko sati. Kod izbora miša najbitnije je da vam ergonomski odgovara.

Na tržištu postoje razne veličine miševa pa prilikom kupovine isprobajte odgovara li vam ergonomski. Što se tiče tehnologije, najčešće se koriste optički miševi, a njihova cijena se kreće od pedesetak kuna za one jeftinije do nekoliko stotina kuna. Postoje još i laserski miševi koji su precizniji od optičkih no nisu toliko rašireni.

Način povezivanja s računalom je putem USB porta. Bežićna tehnologija snažno je napredovala posljednjih godina, stoga obratite pozornost i na bežićne miševe. Baterije u njima traju i po nekoliko tjedana, a najveća prednost je naravno nepostojanje kabela. Ovakav miš će zadovoljiti većinu korisnika, a jedino bi ih trebali izbegavati gameri kojima se ipak preporučuje klasličan žićni miš.

Ljubitelji računalnih igara načešće se odlučuju za skuplju periferiju renomiranih proizvođača poput Logitecha, Razera, Roccata… Ovisno o tipovima igara postoje miševi s više tipki, oni za podešavanje veće osjetljivosti, a ovisno o tipu igre pojedini proizvođači nude i miševe kojima je moguće mijenjati težinu.

Bilo da ste povremeni korisnik ili ljubitelj računalnih igara prilikom kupovine nemojte štedjeti na periferiji jer za razliku od ostalih komponenti miš vas može vjerno služiti i nekoliko godina isto kao i prvog dana.