Laptop se gasi nakon par minuta, ovo je rješenje problema

Laptop se gasi nakon par minuta, ovo je rješenje problema


Imate problema s laptopom koji se isključi nakon nekoliko minuta rada? Pripremili smo za vas nekoliko savjeta uz pomoć kojih možete sami pokušati riješiti ovaj problem.

Proizvođači prijenosnih računala natječu se u izradi što tanjih i lakših laptopa, a to ponekad može stvoriti velike probleme za korisnike, posebice u slučaju loše konstrukcije hlađenja komponenti.

U većini slučajeva gašenje laptopa uzrokuje pregrijavanje procesora ili grafičke kartice, odnosno nakupljanje velike količine prašine i prljavštine koja uzrokuje nestabilan rad i često smrzavanje ili gašenje sustava.

Čišćenje laptopa od prašine u većini slučajeva možete napraviti i sami, jednostavno u YouTube napišite model laptopa koji posjedujete i dodajte cleaning.

Najprije pogledajte video rastavljanja i ukoliko zaključite da to možete sami napraviti pažljivo otvorite svoj prijenosnik prateći video vodič. Prilikom čišćenja svakako promijenite i pastu između procesora i hladnjaka.

Možete ju nabaviti u svakoj trgovini informatičke opreme, a prodavaču napomenite da vam treba za prijenosnik. Cijena kvalitetne paste se kreće oko 50 kuna. Nikada nemojte kupovati najjeftiniju jer njena svojstva najčešće bitno lošija od onih skupljih, a to znači veće radne temperature procesora ili grafičke kartice.

Ako je prijenosnik pod garancijom nikako ga nemojte sami otvarati. Odnesite ga u ovlašteni servis ili trgovinu gdje je kupljen jer ćete u protivnom izgubiti garanciju.

Također, ukoliko niste spretni u popravljanju tehnike, postoje servisi koji će za vas taj posao napraviti vrlo jeftino.

Nikada nemojte koristiti laptop na krevetu ili površini koja sprječava cirkulaciju zraka jer osim što će ventilatori postati sve glasniji riskirate i veći kvar koji u nekim slučajevima može biti neisplativ za popravak.

Jedan od uzroka gašenja laptopa može uzrokovati i neispravna komponenta, najčešće RAM memorija. Ukoliko laptop ima ugrađene dvije pločice memorije izvadite jednu i pokušajte pokrenuti sustav. Ponovite postupak tako da zamijenite pločice, odnosno onu koju ste ranije izvadili vratite, a drugu izvadite.

Nadogradnja, odnosno zamjena RAM memorije je vrlo jeftina i za dvjestotinjak kuna možete zamijeniti neispravnu pločicu. Prilikom kupovine napomenite prodavaču model laptopa ili ponesite sa sobom neispravnu pločicu kako ne bi kupili pogrešan tip.