Kupovina rabljenog mobitela, evo na što treba paziti

Kupovina rabljenog mobitela, evo na što treba paziti


Odlučili ste se kupiti rabljeni mobitel putem oglasnika? Evo na što trebate obratiti pozornost prilikom kupovine rabljenog pametnog telefona.

Kupovina putem oglasnika može biti vrlo dobar način za nabavku novog ili rabljenog uređaj po cijeni nižoj od one u trgovini.

Ipak, kupovina putem oglasnika donosi i neke rizike, a evo savjeta kako ih svesti na minimum.

Prije svega nikada nemojte kupovati mobitel ili neki drugi skupocjeni uređaj bez da ga prije ne vidite. Na žalost oglasnici su postali dobar izvor zarade za razne varalice koje potencijalne žrtve mame sumnjivo jeftinim cijenama novih uređaja.

Takve osobe najčešće traže da im na račun najprije uplatite dio novaca, a nakon što vam pošalju mobitel plaćate ostalo. U većini slučajeva se radi o varalicama koji jednom nakon što im uplatite novac isključe mobitel i više se ne javljaju, a prevarenom kupcu ostaje prijava prevaranta policiji ili privatna tužba.

Upravo iz tog razloga uvijek dogovorite osobno preuzimanje uređaja te isprobavanje prije kupovine.

Prilikom preuzimanja uređaja provjerite ima li fizičkih oštećenja koje prodavatelj nije naveo u oglasu,  a ako kupujete Android pametni telefon dobro obratite pozornost da vam ne podvale neku kinesku kopiju umjesto traženog branda.

Posljednje generacije pametnih telefona opremljene su zaštitama protiv krađe koje je nemoguće zaobići. Ako vam prodavač nudi iPhone koji ima iCloud lock znači da ne posjeduje šifru za otključavanje i takav uređaj je beskoristan.

Umetnite SIM karticu u uređaj i pokušajte nekoga nazvati, provjerite reagira li zaslon na svim mjestima na dodir…

Ako kupujete novi zapakirani uređaj zatražite od prodavatelja da ga otvori pred vama i testira. Također bi bilo dobro da uređaj ima garanciju jer je velik rizik dati nekoliko tisuća kuna za uređaj bez garancije pa makar on bio nekorišten.