Kako se zove web preglednik u sklopu sustava Windows

Kako se zove web preglednik u sklopu sustava Windows


Tražite odgovor na pitanje kako se zove preglednik koji dolazi s Windows operativnim sustavom? U nastavku pročitajte koji preglednici dolaze predinstalirani s Windowsima.

Microsoft već tradicionalno uz Windows operativni sustav isporučuje i instalaciju internetskog preglednika. Starije inačice poput Windows 8, Windows 7 ili Windows XP su dolazile s Internet Explorer preglednikom, a s Windows 10 operativnim sustavom Microsoft je predstavio novi preglednik koji se zove Microsoft Edge.

Treba napomenuti da Windowsi 10 dolaze imaju oba preglednika, dakle i Internet Explorer (verzija 11) i Edge. S obzirom da lošu reputaciju među korisnicima Microsoft je odlučio napustiti daljnji razvoj Internet Explorer preglednika tako da se preporučuje korištenje Microsoft Edge ili nekog drugog preglednika.

Iako se radi o vrlo dobrom pregledniku koji brzo i ispravno otvara stranice te je štedljiv prema bateriji prijenosnika kasni dolazak na tržište, ali i jaka konkurencija poput Google Chrome i Mozilla Firefox preglednika glavni su ‘krivci’ za mali tržišni udio.

Prema posljednjim podacima čak 58,64 posto korisnika za surfanje internetom koristi Google Chrome, na drugom mjestu je Internet Explorer kojeg koristi 18.95 posto korisnika, dok je Microsoft Edge na četvrtom mjestu i koristi ga tek 5,61 posto korisnika.