Kako puniti bateriju laptopa

Kako puniti bateriju laptopa


Vjerojatno najčešće pitanje koje postavi vlasnik novog laptopa je kako održavati bateriju laptopa.

Oko održavanja baterije laptopa postoje mnoge teorije i mogu se čuti razni savjeti od toga da se baterija redovno mora puniti i prazniti do kraja svaki puta pa do onih koji tvrde da je najbolje izvaditi bateriju iz laptopa ako se ona rijetko koristi.

Ako ste i vi u sličnoj nedoumici evo nekoliko savjeta kako puniti i održavati bateriju laptopa.

Iako se možda tako ne čini, no proizvođači ulažu puno novaca u razvoj baterija. Sa svakom generacijom baterije su sve trajnije, ali i otpornije na broj punjenja.

I dok je ranije vrijedilo pravilo redovnog punjenja i pražnjenja baterije svaki put, danas je ono potpuno nepotrebno, čak suprotno. Pretjerano pražnjenje baterije baterije može ju oštetiti. Isto tako nema potrebe za vađenjem baterije iz prijenosnika. Naime, u laptopu postoji sklop koji automatski prekida punjenje baterije ukoliko je ona napunjena.

Vađenjem baterije možete si napraviti veću štetu nego korist, primjerice dovoljno je da dođe do prekida struje na samo nekoliko sekundi laptop će vam se ugasiti i gubite sve što ste trenutno radili, a postoji mogućnost i oštećenja pojedinih komponenti, primjerice mehaničkog tvrdog diska. S ugrađenom baterijom napajanje se automatski prebacuje na nju i nastavljate nesmetano raditi. Stoga je preporuka većine proizvođača da bateriju na prijenosniku nadopunjavate bez obzira na preostali kapacitet, a dovoljno je jednom mjesečno isprazniti ju do kraja, odnosno do poruke da priključite laptop na punjač te ju napuniti do 100 posto.

Još jedan od razloga je i gubljenje kapaciteta baterije s godinama, tako da ukoliko vam i stoji baterija godinu dana u ladici, ona će izgubiti dio kapaciteta iako nije nikada korištena. S obzirom da komponente relativno brzo gube cijenu, kupljeni laptop nakon godinu dana ili dvije izgubi preko 50 posto svoje vrijednosti stoga je jednostavno neisplativo ne iskoristiti njegov puni potencijal.

Stoga, zaključak je koristite prijenosnik s baterijom bez ikakve bojazni. Jednom u mjesec dana bateriju ispraznite i napunite do maksimuma, a nakon što primijetite da je baterija dala svoje naručite novu jer su cijene zadnjih godina sasvim korektne.