Kako odabrati password – koju lozinku staviti

Kako odabrati password – koju lozinku staviti


Provale u korisničke račune sve su češća pojava. Da bi se zaštitili od ove neugodnosti preporučljivo je svakih nekoliko mjeseci promijeniti šifru s kojom se prijavljujete. Kod promjene je preporučljivo korisiti kombinaciju velikih i malih slova te bojeva. Nikada nemojte koristiti jednostavne fraze, imena poznanika, datume rođenja ili kućne adrese. Izaberite kombinaciju brojeva i slova koji se ne mogu povezati s vama ni na koji način.

Npr. korisnička lozinka tipa marko1234 je loša i potencijalni napadač može doći vrlo lako do vaših podataka. Ukoliko želite u lozinki koristiti ovu kombinaciju slova i brojeva, neka password izgleda npr. 12mArko_34. Već s ovakvom kombinacijom vaša lozinka postaje neusporedivo kompleksnija i teža za probiti.

Nakon promjene lozinku zapišite na papir, no nemojte označiti od kojeg korisničkog računa je i spremite ju na neko mjesto za koje ste sigurni da nitko ne provjerava.

Nikada nemojte koristiti istu kombinaciju passworda za više različitih korisničkih računa, a posebno pripazite da ne upotrebljavate iste lozinke za prijavu na povjerljive stranice kao i one na koje se registrirate samo radi određenih podataka.