Kako očistiti kompjuter da brže radi

Kako očistiti kompjuter da brže radi


Kompjuter vam se usporio i želite ubrzati njegov rad, a ne znate kako to napraviti? Ovo su najbolji savjeti uz pomoć kojih možete ubrzati rad usporenog računala.

Svako računalo nakon određenog vremena postaje sporije. Uzroci zbog kojih dolazi do usporavanja u radu mogu biti različite prirode. U većini slučajeva se radi o raznim pozadinskim servisima koji nakon instalacije raznih programa ostaju aktivni i tako usporavaju rad.

Uzrok sporog rada računala mogu biti i razni virusi i trojanci, ali i hardverska neispravnost komponenti računala, u većini slučajeva se radi o hard disku.

Ukoliko koriste računalo za svakodnevni rad nekoliko godina, najjednostavniji način za ubrzavanje sistema je nova instalacija Windows operativnog sustava. Iako se radi o prilično dosadnom procesu, svježa instalacija OS-a uvijek je najbolje rješenje.

Naravno, prije kretanja u reinstalaciju sustava napravite sigurnosnu kopiju svih važnih datoteka, a nije na odmet provjeriti znate li sve lozinke koje koristite na računalu za razne servise.

Ukoliko reinstalacija ne dolazi u obzir krenite s brisanjem svih nepotrebnih programa s računala. Uklonite sve programe koje imate instalirane, a ne koristite ih. Nakon što ste obrisali sve programe koji su bespotrebno zauzimali prostor na računalu pokrenite i skenirajte disk s CCleaner besplatnim programom.

Uz pomoć ovog programa možete ručno ukloniti sve datoteke koje su zaostale nakon brisanja aplikacija. Naime, velik broj programa čak i nakon uklanjanja ostavljaju razne datoteke pa čak i servise koji zauzimaju prostor na disku i usporavaju rad.

U želji da maksimalno zaštite računalo mnogi korisnici rade grešku i instaliraju dva ili više antivirusnih programa. Ovo je potpuno bespotrebno i kontraproduktivno. Osim što će vam usporiti sustav, antivirusni programi će međusobno biti u konfliktu i niti jedan neće funkcionirati ispravno pa ćete biti više izloženi napadima nego u slučaju bez antivirusnog programa.

Ako sumnjate na ispravnost tvrdog diska provjerite njegovu ispravnost programima Hard Disk Sentinel ili HD Tune. Ukoliko programi pokažu da disk ima bad sectore vrijeme je za njegovu zamjenu.

Napravite sigurnosno kopiju svih važnih podataka jer će disk s vremenom sve više usporavati i raditi probleme poput sporog pokretanja Windowsa, rušenja aplikacija u rad ili jako sporog kopiranja čak i datoteka malih veličina.