Kako i kada zamijeniti bateriju na laptopu

Kako i kada zamijeniti bateriju na laptopu


Baterija na laptopu vam otkazuje poslušnost i razmišljate o zamjeni? Pročitajte kada, gdje kupiti i kako zamijeniti bateriju na laptopu.

Najveća prednost laptopa je njegova mobilnost i mogućnost rada bez priključka na strujnu mrežu. Naravno, to sve pada u vodu jednom kada padne kapacitet baterije. Do slabljenja baterije najčešće dolazi nakon određenog intervala punjenja, starosti baterije, a u nekim slučajevima loše kvalitete.

Ako ste primjetili da vam se skratilo vrijeme trajanja rada na bateriji prije nego se odlučite na zamjenu provjerite stanje operativnog sustava.

U mnogim slučajevima razne aplikacije ili virusi bespotrebno opterećuju sustav te uzrokuju veliko opterećenje prosecora i ostalih komponenti pa to uzrokuje i veliku potrošnju baterije.

Otovorite Task Manager i provjerite opterećenost procesora i radne memorije kada nište ne radite na računalu. Ukoliko je ona maksimalna dulje vrijeme iako ništa ne radite možda bi bilo dobro reinstalirati operativni sustav ili izbrisati aplikaciju koja uzrokuje veliku potrošnju energije.

U slučaju da vam je baterija spremna za zamjenu svakako je preporuka kupovine originalne. Osim garancije, originalna baterija će vam omogućiti najveću autonomiju, a ne treba zanemariti ni činjenicu da je njezin životni vijeku dulji nego kod zamjenskih.

Ukoliko ste se odlučili za kupnju zamjenske baterije pripazite na nekoliko detalja. Prije svega ako kupujete bateriju putem ebay trgovine provjerite kod prodavatelja ocjene ostalih kupaca i njihovo zadovoljstvo. Naime, postoji velik broj prodavatelja koji prodaju zamjenske baterije po niskoj cijeni.

Većinom takve baterije imaju manji kapacitet od deklariranog i njihova autonomija je vrlo kratka, a kod neki proizvođači štite svoje uređaje od takvih baterija pa onemogućuju njihovo korištenje ili punjenje.

U svakom slučaju jeftina početna investicija bi vas na kraju mogla koštati više neko kod kupovine originalnog proizvoda.

Postupak zamjene baterije je vrlo jednostavan. Ukoliko prijenosnik ima mogućnst uklanjanja baterije bez otaranja uređaja sve što trebate napraviti je isključiti laptop iz napajanja izvaditi neispravnu i staviti novu bateriju.

Ako prijenosnik ima bateriju ugrađenu u kućište, potražite na YouTubeu video rastavljanja vašeg modela i pratite upute.

Nikada nemojte sami mijenjati bateriju ako je laptop pod jamstvom jer ga otvaranjem uređaja gubite. Odnesite prijenosnik u ovlašteni servis kako bi vam se napravila zamjena baterije bez gubljenja garancije.