Kako blokirati web stranicu na internetu

Kako blokirati web stranicu na internetu


Želite blokirati pristup određenim web stranicama na računalu, a ne znate kako to napraviti. Pripremili smo vodič u kojem objašnjavamo kako blokirati pristup određenim web stranicama.

Internet je nepresušno vrelo sadržaja i informacija.

Postoji bezbroj stranica na kojima se možemo informirati  od događajima u svijetu, pronaći korisne savjete, slušati glazbu ili komunicirati s prijateljima.

No, postoje i stranice koje nisu pogodne za sve skupine ljudi, a na žalost do njih je jednako jednostavno doći kao i do ostalih stranica.

Za blokiranje pristupa pojedinim web stranica postoje mnogobrojni alati, a većina uz pomoć jednostavnog trika moguće je blokirati pristup web stranicama direktno iz Windowsa u samo nekoliko klikova.

Prije svega treba napomenuti da ovaj način blokiranja funkcionira samo na računalu na kojem želimo zabraniti pristup određenim sadržajima, a potpunu zabranu svim uređajima spojenim na mrežu potrebno je izvršiti na routeru.

Da bi blokirali pristup web stranici na bilo kojoj verziji Windowsa napravite sljedeće:

Kliknite na tipku Start i utipkajte Notepad. Kada ga tražilica pronađe kliknite desnim klikom na ikonu i odaberite Run as administrator. Ukoliko vas sistem traži potvrdu za otvaranje kliknite na Yes.

U Notepadu kliknite na File >> Open >> C:\Windows\System32\drivers\etc. U donjem desnom kutu odabrana je opcija da se prikazuju samo txt fajlovi. Kliknite na nju i odaberite All Files. Pokazat će vam se nekoliko fajlova, a nama je bitan onaj s nazivom host. Kliknite na host i u Notepadu će se otvoriti sadržaj iz host datoteke.

Pri kraju su navedene IP adrese, a nama je bitna ona s oznakom 127.0.0.1. Na kraju sadržaja u novom redu utipkajte 127.0.0.1 www.naziv stranice koju želite blokirati (npr: 127.0.0.1 www.facebook.com)

Istu radnju ponovite za sve stranice kojima želite zabraniti pristup.

Nakon što se završili snimite datoteku s CTRL i S ili File >> Save. Ugasite i ponovno pokrenite preglednik i pokušajte pristupiti blokiranoj stranici. Ukoliko je sve dobro napravljeno preglednik neće moći pristupiti sadržaju.