Brisanje LCD televizora: sredstvo za čišćenje LCD ekrana

Brisanje LCD televizora: sredstvo za čišćenje LCD ekrana


Želite očistiti zaslon LCD televizora ili monitora, a ne znate s čim je to najbolje napraviti? Pročitajte kako se ispravno briše ekran LCD televizora bez bojazni da će se oštetiti.

Jedno od najčešćih pitanja svih vlasnika LCD televizora i monitora je kako se odražavaju, odnosno brišu ekrani ovih uređaja. Mnogi potežu za raznim homemade rješenjima koja u nekim slučajevima mogu napraviti više štete nego koristi.

Za razliku od starih CRT ekrana koje smo mogli očistiti vlažnom krpom ili s malo tekućine za pranje stakla kod LCD-ova ipak treba biti mnogo oprezniji. Jedan od razloga je i taj što novi uređaji nemaju tvrdu staklenu površinu koja je otporna na pritisak pa već malo snažniji pritisak na zaslon LCD ekrana može dovesti do njegovog trajnog oštećenja koje je neisplativo za popravak.

Za sigurno čišćenje zaslona televizora koristite krpu s mikrovlaknima i sredstvo namijenjeno za čišćenje osjetljivih površina LCD ekrana. Sredstvo za čišćenje ekrana zajedno s krpom s mikrovlaknima (Microfiber krpicom) možete kupiti u gotovo svakoj trgovini koja prodaje elektroničku opremu ili u drogerijama koje se nalaze u gotovo svakom trgovačkom centru. Cijena kompleta je vrlo povoljna i kreće se oko tridesetak kuna.

Prije nego započnete s uporabom obavezno pročitajte upute za korištenje tako da učinak bude maksimalan.

Ako pri ruci nemate navedeno sredstvo, a trebate očistiti LCD ekran to možete napraviti s običnim papirnatim maramicama. Prije brisanja maramicu namočite u običnoj vodi i dobo ju ocijedite da spriječite kapanje tekućine po zaslonu. Oprezno obrišite zaslon ekrana vodeći računa da pritisak na površinu ne bude jak kako ne bi došlo do oštećenja.

Nakon što ste prošli cijelom površinom zaslona vlažnom maramicom ponovite isti postupak ali sada sa suhom maramicom kako bi uklonili mrlje i prašinu.

Na kraju važna napomena: zaslon LCD ekrana kao ni bilo koji dio televizora ili monitora nikada nemojte brisati acetonom ili sličnim agresivnim sredstvima jer može doći do trajnog oštećenja zaslona ili ljuštenja boje sa kućišta uređaja.