Aplikacija koja ubrzava rad mobitela

Aplikacija koja ubrzava rad mobitela


Postoje li aplikacije koje ubrzavaju rad mobitela ili su one samo mit? Ovo su najbolji savjeti koji će vam pomoći da ubrzate rad mobitela koji se s vremenom usporio.

Mnogi vlasnici Android uređaja primjećuju usporavanje i zapinjanje rada u aplikacijama nakon nekog vremena. Razlog tome može biti slab, odnosno zastarjeli hardver, ali i razne aplikacije koje mogu biti odgovorne za usporavanje rada.

U slučaju da posjedujete uređaj stariji od dvije godine koji je u međuvremenu dobio i poneku nadogradnju na noviju inačicu Androida velike su šanse da će doći do primjetnog usporavanja sustava. Razlog ovome mogu biti dva problema.

Ukoliko ste instalirali veću nadogradnju poput novije inačice Android OS-a uvijek je nakon toga preporučljivo napraviti tvornički reset uređaja. Naravno, svakako prije napravite sigurnosnu kopiju svih podataka koje se kasnije jednostavno mogu vratiti.

Ako pak niti resetiranje ne riješi problem, možda je vrijeme za kupovinu novijeg uređaja s jačim hardverom. Dobro je poznato da proizvođači često znaju starije uređaje prigušiti nadogradnjom novijeg softvera, a te onemogućiti jednostavnim putem povratak na stariju verziju.

Stoga uvijek prije nadogradnje pročitajte iskustva drugih korisnika kako si ne bi stvorili nepotrebne probleme. Osim vizualnih promjena, sam prelazak na noviju inačicu softvera (posebice na starijim uređajima) nikada ne nosi promjene koje su vam nužno potrebne.

Upravo su ovaj problem, posebice na Android OS-u pokušali iskoristiti razni developeri koji nude razne aplikacije za koje tvrde da će vam ubrzati mobitel. Odmah na početku treba naglasiti ne postoji aplikacija koja će vam ubrzati spori uređaj.

Većina takvih aplikacija služi za brisanje raznih cache datoteka koje nastaju korištenjem pojedinih aplikacija ili surfanjem, a postoje slučajevi kada su odgovorne i za brisanje fotografija ili pjesama.

Stoga vam savjetujemo da izbjegavate instaliranje ovakvih aplikacija, a uređaj pokušate ubrzati sljedećim metodama:

  • Izbrišite sve aplikacije koje ne koristite ili ih vrlo rijetko pokrećete
  • Pokušajte reducirati broj aplikacija za IM dopisivanje jer svaka od njih radi u pozadini i osim što nepotrebno troši bateriju može uzrokovati usporavanje sustava
  • Umjesto animirane pozadinske fotografije izaberite neku statičnu i odmah ćete primijetiti ubrzanje
  • Ukoliko koristite vlastitu melodiju za zvono kopirajte ju s kartice na memoriju telefona i pripazite da ne zauzima puno megabajta (smanjite ju nekim programom)
  • Ukoliko na mobitelu imate velik broj fotografija, presnimite ih na računalo i izbrišite one koje su vam manje važne
  • Slanje i primanje velikog broja fotografija i multimedije putem Vibera ili WhatsAppa može uzrokovati zauzimanje velikog prostora memorije, stoga s vremena na vrijeme izbrišite starije poruke.
  • Ukoliko primijetite da se instalacijom neke aplikacije usporio mobitel, izbrišite ju i potražite neku alternativnu koja će možda bolje raditi na vašem uređaju
  • Napravite kopiju svih podataka i vratite uređaj na tvorničke postavke